Ingen penge

Ingen penge
September 14, 2012 Ib
In billedbehandling, foto

Jeg stod forleden og manglede et billede, der kunne illustrere indtægter. Tiden var knap, så jeg greb dybt i foret og fandt et par pengesedler, arrangerede dem i min flatbedscanner.
Næste trin var en tur i Photoshop, hvor seddelbundtet blev fritlagt og tilsat lidt skygger. Denne del af processen foregik på min gamle computer, hvor jeg stadig har CS5 installeret.
Nu skulle billedet af de let krøllede sedler så videre til min nye computer, som hvor jeg ville arbejde videre i Photoshop CS6. Men det ville programmet ikke være med til. I stedet fik jeg nedenstående besked.
ingenpenge
Det sker selvfølgelig fordi det mange steder er forbudt at bruge penge som illustrationer. Men på det punkt er den danske lovgivning faktisk ganske fornuftig. Læs bare, hvad jeg fandt, da jeg fulgte ”Information” linket:

”Generelt om gengivelse af pengesedler
Gengivelser af danske pengesedler må bruges i reklamer mv., til illustration af betalingsmidler eller lignende. Elementer fra pengesedlernes motiver og design må dog aldrig indgå som et led i virksomheders profil. Der må ikke herske tvivl om, at det er Danmarks Nationalbank, der udsteder pengesedler, og som har ophavsretten til sedlernes design.
Danske pengesedler må ikke bruges som illustration i en sammenhæng, der kan virke krænkende (som fx del af pornografisk eller voldeligt materiale).
Motiver af personer på pengesedlerne skal gengives korrekt og må ikke forvanskes på nogen måde.
Kontakt venligst Danmarks Nationalbank ved tvivlsspørgsmål.
Forespørgsler vurderes enkeltvis. Vær venligst opmærksom på, at mange andre forhold kan spille ind, fx den danske ophavsretslov og markedsføringslov.

Trykt gengivelse
Det er tilladt at bruge en pengeseddel som illustration, hvis mindst et af følgende kriterier er opfyldt:
Den gengives på tryk i op til 70 pct. eller over 140 pct. af den originale pengeseddel.
Højst 1/3 af pengesedlen vises.
Alle negativer, trykplader, positiver, digitale lagermedier, grafikfiler, magnetiske medier, medier til optisk lagring og andet udstyr til at fremstille illustrationen, der indeholder hele eller dele af illustrationen, skal tilintetgøres, slettes eller fjernes efter endt brug.

Elektronisk gengivelse
En pengeseddel må kun gengives, hvis opløsningen ikke overstiger 72 dpi.”

Og så forudsætter det tilsyneladende, at man har en ældre version af Photoshop.

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

1 × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.