Når RAW virkelig er RAW

Når RAW virkelig er RAW
August 6, 2012 Ib
Den originale RAW fil i Capture One. Kamera: Canon G1X – Brændvidde 15,1 mm – Lukkertid. 1/320sek. – Blænde: f/9 – ISO: 100

Den originale RAW fil i Capture One.
Kamera: Canon G1X – Brændvidde 15,1 mm – Lukkertid. 1/320sek. – Blænde: f/9 – ISO: 100

Kort tid efter jeg havde fået mit Canon G1X løb jeg ind i et problem. Alle mine vidvinkel optagelser udviste vignettering af hidtil usete dimensioner. Alle fire hjørner var kulsorte, som om jeg havde anvendt en forkert modlysblænde.
Jeg Googlede problemet, spurgte Canon og spurgte min forhandler. Men ingen havde tilsyneladende samme problem og de to sidstnævnte mente det måtte være en garanti reparation så det lille kamera blev indleveret med beskrivelse af problemet.
På værkstedet var man tilsyneladende også lidt i vildrede. Det blev sendt videre til både en andet og et tredje værksted inden man besluttede at skifte lukkeren og efter sigende også objektivet. Til sidst blev kameraet testet og erklæret i orden.
Men da jeg modtog det renoverede kamera, var alt ved det gamle. Alle vidvinkel optagelserne var voldsomt vignetterede.
Jeg meddelte skyndsomt værkstedet min skuffelse og modtog den dybeste beklagelse og tilbud om at gennemgå kameraet endnu engang. Inden kureren ankom besluttede jeg dog at Google problemet en ekstra gang, og denne gang var der bid.
Jeg foretrækker som regel at foretage mine RAW konverteringer i CaptureOne, og dette program korrigerer ikke automatisk G1X filerne for objektivfejl, som det er tilfældet i Canon’s eget DPP, Adobe Photoshop og Lightroom. CaptureOne viser det rå (RAW) billede, som det ser ud på sensoren.
Og vidvinkelbillederne viser hele billedfeltet og lidt til. Alle billeder er i virkeligheden cirkelrunde. Vi beskærer dem bare til de traditionelle rektangler, og her kom sensoren altså til at tage lidt med udenfor cirklen.
En hurtig sammenligning mellem to versioner af samme billede, det ene konverteret i Adobe Photoshop, det andet i Capture One bekræftede teorien. Adobe RAW korrigerer for objektivfejl og beskærer billedet pr. automatik. CaptureOne viser det, som sensoren har registreret.
Så er det op til den enkelte om man vælger den lette løsning, Adobe, eller CaptureOne, der er mere besværlig, men til gengæld giver mulighed for at udnytte lidt mere af billedfladen.
Nu har jeg i alle tilfælde lavet et preset CaptureOne, der korrigerer og beskærer vidvinkel RAW filerne fra G1X. Så kan jeg arbejde videre derfra og eventuelt ændre min beskæring, så jeg får lidt mere eller mindre med i længden eller bredden, uden at bekymre mig om vignettering eller krumme linier.

OBS. Problemet er løst i Capture One 7, hvor man frit kan vælge om man vil bruge programmets korrektioner eller sine egne.

RAW filen efter korrektion

RAW filen efter korrektion

RAW filen efter korrektion

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

six + sixteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.