Tænk på miljøet

Tænk på miljøet
March 14, 2012 Ib
In foto, fotografering

Man skal huske miljøet, også når man fotograferer motorsport. Ikke for at være grøn, men for at få et bedre billede.

Stilhed for starten, Jyllands-Ringen 2011 – Kamera: Canon EOS 1D Mark IV. Objektiv: Canon EF 24-105 mm f/4,0 L. Brændvidde: 24 mm. Lukkertid: 1/400 sek. Blænde: f/9,0. ISO: 125.

Didier Auriol i China Rally 1999 – Kamera: Kodak DCS 520C. Objektiv Canon EF 35-350 mm f/4,5-5,6. Brændvidde 60 mm. Lukkertid 1/250 sek. Blænde: f/5,6. ISO: 640.

Jeg troede engang, som de fleste motorsportsfotografer, at det altid drejer sig om at komme så tæt på bilerne som muligt. At have følelsen af, at fotografen er ved at blive kørt ned.
Vi søger det intense drama, hvor vi balancerer på en knivsæg.
Men erfaringen har lært mig, at de langtidsholdbare billeder i langt højere grad er dem, der viser bilerne og sportsudøverne i samspil med miljøet, landskabet og tilskuerne.
I 1999 dækkede jeg det første VM Rally i Kina. Det blev kørt udenfor lands lov og ret, nord for Beijing, tæt ved den Kinesiske Mur. Det var lidt af et kulturchok for både de lokale og os gæster, og set i bakspejlet var det her, historien lå.
Jeg kom hjem med masser af billeder at rallybilerne, men heldigvis også nogle, der viste glimt af landet og det fremmede miljø set med europæiske øjne, som billedet, hvor Didier Auriol lægger sin Toyota Corolla WRC an til et sving i en regnvåd landsby. De eneste tilskuere er nogle få lokale, der har taget opstilling på hustagene.
Pladsen var trang, så vi var en lille gruppe, der havde taget opstilling bag et par tynde træer i håb om, at de ville beskytte os, hvis en af kørerne kiksede nedbremsningen før svinget.

Billedet er for øvrigt taget med mit første digitale DSLR kamera, et Kodak DCS 520, der lavede RAW filer på ikke mindre end 2 mb. Kameraet kostede over kr. 100.000,- i januar 99.

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.