Mens jeg sad og arbejdede på et fremtidigt udstillingsprojekt, kom jeg til at tænke på en plakat og katalogforside jeg lavede til en kunstudstilling i starten af karrieren.
Da den (plakaten) ikke ville lade mig være i fred, måtte jeg grave i de støvede arkiver, og til sidst dukkede der da også et støvet eksemplar af DEN TROJANSKE HEST op.
Da jeg sad der med det gamle minde i hånden, kom jeg til at tænke på, hvor meget lettere vi fotografer har fået det, siden den digitale teknik tog over fra den analoge.
Billedet på plakaten er tydeligvis en fotomontage (som det hed inden Photoshop). Jeg mindedes hvordan jeg først tog et billede af landskabet, fremkaldte filmen og lavede en papirkopi, hvor himlen blev kraftigt efterbelyst, mens jeg skærmede den nederste del af billedet med hånden. Jo, der var virkelig tale om håndarbejde dengang.
Derefter fotograferede jeg hesten – som tilhørte kunstneren, Hans Meyer Petersen – fremkaldte også den film, og lavede ikke en, men mange, solariserede papirkopier, for fremkalde den rette blanding af positiv og negativ i afbildningen af hesten.
For de ukyndige solariserede man ved at tænde lyset i mørkekammeret kortvarigt under fremkaldelsen af papirbilledet.
Da jeg mente at have den rigtige solarisering, tog jeg min skalpel – et uundværligt tilbehør for en fotograf eller grafiker i de dage – og fritlagde møjsommeligt hesten.
Til sidste blev den fritlagte hest limet på landskabsbilledet og den færdige sandwich sendt til bogtrykkeren.
I dag ville hele processen kunne klares hurtigere og bedre i Photoshop. Trods dette kan jeg nu alligevel godt lide den gamle plakat, mens dets skyldes nok ren og skær nostalgi.