Genbrug 4 – nu i farver

Genbrug 4 – nu i farver
December 21, 2012 Ib
In billedbehandling, foto, foto software

Jeg viste, hvordan man konverterer en RAW fil fra et sort/hvidt negativt til et positivt billede i afsnit 3 af denne lille genbrugsserie.
Fremgangsmåden er principielt den samme, når man arbejder med farvenegativer, men processen er en smule mere tidskrævende.

I Adobe Photoshop og Lightroom begynder man igen i Curve værktøjet, hvor man vælger Point og trækker den nederste del af den diagonale kurve fra nederste venstre hjørne til det øverste venstre hjørne. Derefter trækkes kurvens øverste højre hjørne ned i højre hjørne, fuldstændigt som når vi arbejder med s/h negativer.

Nu er billedet blevet positivt, men farverne er blege og sikkert også blå/grønne. Derfor skal vi ind i de tre rgb kanaler, en ad gangen. Det sker via Channel, lige over histogrammet. Her justerer vi diagonalkurven i hver enkelt kanal. Træk øverste venstre hjørne mod højre til det er lige over ”bjergets fod” i venstre side. Derefter trækkes kurvens nederste højre hjørne mod venstre, så den lige præcis rammer ”foden” i højre side.

Farverne kan finjusteres ved at trække midt i kurven, men det er i praksis lettere at foretage de sidste justeringer, når billedet åbnes i Photoshop. Specielt CS6 indeholder nogle fremragende autojusteringer til dette formål under Image fanen.


CaptureOne brugere skal igen have fat i Levels.

Her går vi direkte til den røde kanal og trækker det nederste justeringspunkt i venstre side til ”bjergets” højre fod og det tilsvarende punkt i højre side til ”bjergets” venstre fod. Herefter gentages processen i den grønne og den blå kanal.

Nu justeres kontrasten i mellemområdet i rgb kanalen ved at trække det midterste justeringspunkt.

I CaptureOne kan farverne finjusteres med det midterste justeringspunkt, når man er i de enkelte kanaler, men også her vil det som regel være lettere at foretage de sidste justeringer i Photoshop.

Gadeløb i Aalborg 1996
Originalbillede optaget på Fuji farvenegativfilm

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

2 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.