Genbrug 3 – fra negativ til positiv

Genbrug 3 – fra negativ til positiv
December 19, 2012 Ib
In billedbehandling, foto, foto software

Det er ingen sag at få gode billeder fra dias, når man bruger sit kamera som scanner. Det er straks en anden sag, når man kommer til negativerne, for man kan jo ikke ændre dem til positiver i sin RAW konverter – eller kan man?
Det er faktisk en enkel sag, specielt når det gælder sort/hvide negativfilm.

Hvis man foretrækker at arbejde i Photoshop eller Lightroom, skal man gå til Curves og der vælge Point. Her klikker man i den nederste ende af den diagonale linie og trækker den til det øverste venstre hjørne. Derefter trækker man liniens øverste hjørne til det nederste hjørne.

Nu skal vi have justeret kontrasten. Det foregår ved at trække linien i øverste venstre hjørne mod højre indtil den lodrette linie under punktet rammer ”bjerget”. Derefter trækker man linien i nederste venstre hjørne mod venstre til ”bjergets” højre side.
Eventuel finjustering af mellemtonerne foretages ved at trække midt på den skrå linie i histogrammet.


Hvis CaptureOne er den foretrukne RAW konverter er værktøjerne lidt anderledes. Her foretager vi skiftet i Levels.

Træk punktet i nederste venstre hjørne til ”bjergets” fod i højre side, og punktet i nederste højre hjørne til ”bjergets” fod i venstre side. Hvis det er nødvendigt justeres mellemområdet med punktet nederst i midten.
Keine hexerei, nur behändigheit, som man siger i udlandet.
Farvenegativer konverteres principielt på samme måde, men kræver i praksis lidt flere justeringer. Det viser jeg i næste afsnit.

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

3 × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.