Genbrug

Genbrug
December 10, 2012 Ib
In billedbehandling, foto

Et gammelt Kodachrome billede fra VM afdelingen på Spa-Francorchamps i 1983, konverteret med et Canon EOS 1DX kamera og en Elinchrom Dia-duplikator fra 70’erne

Lad mig slå fast, at rygterne, om at jeg har gået i klasse med Metusalem, er stærkt overdrevne. Men jeg vedgår, at jeg har været i omløb siden billeder blev fastholdt på film.
Nogle af disse billeder er der stadig efterspørgsel efter, men nu beder kunderne selvfølgelig om at få dem digitalt.
Jeg tog det første skridt mod de digitale billeder allerede i 1992, da jeg anskaffede min første negativ/positiv scanner, en Kodak scanner på størrelse med en mellemstor microovn. Den kostede over 50.000 kr. og kunne lave billefiler på næsten 2 mb.
Siden fulgte et par Nikon scannere, som jeg bogstaveligt talt slæbte med jorden rundt på reportagerejser, indtil jeg skiftede til digitale kameraer i 1999.
Der er dog stadig en efterspørgsel efter mange af de gamle billeder. Faktisk har efterspørgslen været stigende de seneste år, så jeg har stadig brug for en eller flere scannere.
Nikon er for længst holdt op med at opdatere drivere til de nye styresystemer, og en del af de gamle billeder er i større formater. Derfor forsøgte jeg mig først med en flatbed scanner med indbygget dia/negativscanner. Prisen var særdeles rimelig – men det var kvaliteten ikke.
Derfor anskaffende jeg sidste år en Plustek Optic Film 7600 scanner med tilhørende Silverfast software. Det var absolut et skridt i den rigtige retning, men en langsom løsning, når man skal scanne mange billeder, og jeg var stadig henvist til at bruge flatbed scanneren til min 6×7 og 6×6 billeder.
Og så – efter 20 år med scannere – så jeg lyset, eller rettere en kommentar på nettet, hvor min gode kollega, Vagn-Ebbe Kier, foreslog at bruge et digitalt kamera i stedet for scanneren.
Det fik mig til at finde min gamle Elinchrom Dia-duplikator frem fra glemslens dybder og parre den med mit Canon EOS 1DX og Canons nyeste 100 mm macrooptik.
Resultatet var klart mit bedste til dato. Farverne fra de gamle dia stod noget nær perfekt, og finjusteringer kan hurtigt og effektivt foretages i CaptureOne eller Lightroom. Den endelige afpudsning foretog jeg i Photoshop.
Ind imellem havde jeg dog lidt problemer med eksponeringen. Det var specielt mine 6×7 og 6×6 dia, der ind imellem gav lidt for lyse digitale filer med den gamle Elinchroms to faste indstillinger.
Men løsningen på det problem og svaret, på hvordan man konverterer negativer til positiver i CaptureOne og Lightroom, får I først i de kommende blogindlæg.

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

sixteen + twenty =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.