Størrelsen har stadig betydning

Størrelsen har stadig betydning
November 26, 2012 Ib
In foto, foto hardware, fotografering

Så meget får du med på billedet i de forskellige formater, med uændret brændvidde. Se de nøjagtige størrelser nederst i artiklen.

Jeg – og mange andre – har sagt det igen og igen. Størrelsen er ikke uden betydning, når vi taler om digitale kameraer, eller rettere kameraernes billedsensorer. De har nemlig afgørende indflydelse på både billedkvalitet og dine objektivers arbejdsområde.
Med størrelsen mener jeg her sensorens fysiske størrelse, altså højde gange bredde, ikke antallet af pixel. En større sensor vil – alt andet lige – give et billede med mindre støj og større dynamisk område. Men et er teori, et andet er praksis. Sensorerne får nemlig en tendens til at få flere og flere pixels på samme areal for hver ny generation, og det trækker i den modsatte retning med hensyn til billedstøjen.
Heldigvis bliver producenterne samtidig stadig bedre til at finde løsninger på dette problem, men fakta er, at større pixels grundlæggende er bedre end flere pixels. Derfor vil du også opleve mindre billedstøj i et fullframe kamera med 20 Megapixel end i et ASP kamera med samme pixelantal.
Vores illustration af sensortypernes indbyrdes størrelsesforskelle viser tydeligt, hvad sensorens størrelse betyder for brændvidden. Den objektivbrændvidde, der fungerer som vidvinkel på et Medium format kamera, som for eksempel et PhaseOne eller et Hasselblad er en voldsom tele på et Kompakt kamera, og selv blandt DSLR formaterne (fra den grønne til den lilla markering) er der store forskelle.
Telefon kameraerne er, som alle andre kameraer, vokset markant med hensyn til MP, men deres sensorer er stadig markant mindre end dedikerede kameraers. De to mindste rammer på billedet viser henholdsvis en Nokia 808 PureWiev og den hidtidige standardstørrelse for telefoner, sølle 1/6”

Formater:
A – Medium 40,4 x 53,9 mm
B – Fullframe 24 x 36 mm
C – Canon APS-H 18,6 x 27,9 mm
D – APS-C 15,6 x 23,6 mm
E – Canon APS-C 14,8 x 22,2 mm
F – Four Thirds 13 x 17,3 mm
G – 1/1.2” 8 x10,67
H – 1/6” 1,8 x 2,4 mm

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

4 × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.